(Scroll down for English.)

Si vedec, ktorý si najprv všetko dopodrobna naštuduje? Celý protokol až dokonca? Aj skúsenosti iných? Bravo a potlesk pre Teba! Si vedec, ktorý protokolom preletí, zváži, že je vyhovujúci a riskne to (a väčsinou všetko ide hladko až kým nezistí, že mu chýba tá jedna kolonka pre nepárnu vzorku, ktorá nemala existovať, alebo roztok, ktorý pri úvodonom preletení prehliadol?). Bravo a potlesk pre Teba, vedz, že nie si sám ?!

Toto leto som sa rozhodla konečne po dlhej dobe spraviť experiment na skoro domácej pôde. Na organizme, ktorý «profesionálne» vytrvalo ignorujem. Možno každý vedec-biológ má túto skupinu organizmov, o ktorej vie len základy zo stredoškolských lavíc, ak mu pamäť ešte slúži ?. Mojou sú rastliny (Ja viem, ja viem, pomerne široká skupina na ignorovanie, ale pripomínam, že ich «ignorujem» len «profesionálne». Čo neznamená, že nie sú zaujímavé a hodné výskumu. Práve naopak..a preto..).

Vybrala som si obľúbeného parťáka na objavovanie nových vecí mimo moju komfortnú zónu, zohnali sme vzorky, zapísali postup a jednotlivé komponenty a vrhli sa na to..

My labmate V and his depiction of me and himself exploring wonders of plant vascular tissue. Or not.

Princíp bol jednoduchý. Zoberieme biely kvet, ľubovolného druhu, necháme ho istú dobu v nádobe so zafarbenou vodou a lupene kvetu sa sfarbia podľa farby vody vďaka vodivým pletivám rastliny. Paráda. Ideálny spôsob ako vzbudiť v mojom parťákovi experimentátorského vedeckého ducha a čo to sa naučiť..Ale, keďže – dúfajme, že len počas dovolenkových aktivít – som viac ako vedec číslo 2 zhora..Uvážila som, že nepotrebujeme kupovať potravinárske farbivo, ale stačia nám temperky, ktoré máme priamo doma. Veď farba ako farba nie? ..

 

A tak sme čakali.. A čakali.. a kým sme čakali, snažila som sa z parťáka dostať, aká je jeho hypotéza o výsledku nášho experimentu.. Zatiaľ čo tá moja bola jasne ovplyvnená predošlými publikovanými výsledkami, tá jeho bola JEHO. “Myslím, že tie kvietky umrú, veď sme im dali piť temperkovú vodu”. A tak po >6 hod, keď ja som začínala vidieť len «jemné odtiene farieb na bielych lupeňoch» (lebo som bola stále v svojej hypotéze a chcela aby to fungovalo), on stále videl lupene rovnako biele. A musím priznať, že veru boli. ?

Close inspection of specimen didn’t help to see a desired outcome. Unlike me, V didn’t let himself be fooled.

Poučenie: Aj jednoduché experimenty môžu viesť k prekvapivým výsledkom, s iným zistením aké mali ostatní pred Vami. Mať hypotézu nie je vždy výhra. Vychádzať z komfortnej zóny sa oplatí, rovnako ako počúvať a zvážiť názory parťáka..

I guess you didn’t feel very “welcomed” as a non-Slovak speaker, trying to read the lines above.. And having to scroll down for translation. Seeing English come second. Feeling like you don’t have access to this information up there? Wouldn’t it be easier and much better if it was “open” for everyone? How about I give you the highlights and summary then? That enough?

 

Highlights:

  • Basic plant experiments designed for kids are not as basic as you may think
  • Premature inferring of the experiment outcome based on published results is detrimental for science and scientific ethics
  • Having a hypothesis does not mean you win the game
  • Reevaluation of previously published results compared to yours is imperative

Summary:

Here, I report the effects of poor study design, showcasing the importance of thorough preparation of spotless mind when coming out of one’s comfort zone.

A tak sme čakali.. A čakali.. a kým sme čakali, snažila som sa z parťáka dostať, aká je jeho hypotéza o výsledku nášho experimentu.. Zatiaľ čo tá moja bola jasne ovplyvnená predošlými publikovanými výsledkami, tá jeho bola JEHO.

Still something missing? Well, I guess then you have to find help in scihub  Google translator.

References

Yanai, I., Lercher, M. A hypothesis is a liability. Genome Biol 21, 231 (2020). https://doi.org/10.1186/s13059-020-02133-w

http://www.openaccessweek.org/

Share: